Környezetvédelmi tábor

2009

Kócsag – Ökotábor

" Mottó: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan

Helyszín: Fertőd, a Fertő- Hanság Nemzeti Park területe

A 39 főre tervezett létszám az utolsó pillanatban módosult, mert Makula József (Szabómester VSZI) Barabás Alexandra (Dobos C. VSZKI) és Szabó Anita (Csepeli VSZKI) a gyülekezőn nem jelent meg, előzetes jelzés nélkül.

Ennek értelmében 36 fő diák jelenlétével kezdtük meg a táborozást.

A reggeli gyülekezőt követően, rövid vonatozással, illetve gyaloglással megközelítettük szállásunkat a sarródi Kócsagvárban.

A Makovecz Imre által tervezett barátságos nádfedeles, épületegyüttes teljes fogadóközpontot foglal magába. Itt nemcsak a Fertő – Hanság Nemzeti Park Igazgatósága található, hanem turisták számára is elérhető szolgáltatásokat, információkat nyújtanak.

Az első délutánunkat megismerkedésre irányuló foglalkozásokkal töltöttük, olyan módon hogy a másodnyersanyagok hasznosításával, illetve újrahasznosítással alkottak a diákok tárgyakat.

Ezt követően játékos vetélkedőket szerveztünk, amelyek csapatok között zajlottak. A diák ügyességüket, leleményességüket, problémamegoldó képességüket bizonyíthatták ezek alakalmával. Második nap rövid biciklitúrával megközelítettük a Sziki őszirózsa tanösvényt, ahol Mészáros Krisztina vezetett bennünket. Megfigyelhettünk számos védett madárfajt, jellegzetes növényt, illetve a őshonos magyar állatokat is a nemzeti park állattenyésztő gazdaságában.

A kerékpártúrák során a diákok számára lehetőség nyílt a Fertő vidék festői szépségű településeinek megismerésére. A bicikli útvonalak a tó körül futnak, és ligetes, rétes tájakon vezetnek át. Az út menti szikes tavak madárvilága, egyedülálló. A hazánkon keresztül vonuló madarak számára is pihenőhelyként szolgál.

A táborozás leginkább erőpróbáló programja a Vízirence tanösvény megtekintése volt, amit a Balf melletti Csárdai főcsatornán tett meg csapatunk kenuval. Ezt azonban 20 km bicikli túrával kellett megközelítenünk. 

Addigra már az igen heterogén csoport jól összeszokott, viszonylag fegyelmezetten közlekedett a közúton is, valamint a vízi túra során is megbirkózott a teljesen új sport nehézségeivel.

Mindenki nagyon jó hangulatban tért vissza a kalandos túrát követően a tópartra.

A fenti programot tévéstáb is rögzítette, interjúkat készítettek a diákokkal.

Az ökotábor másik fontos eseménye, a tábor harmadik napján történt, az ürgeles gyomoktól való megtakarítása. Ez nagyon fontos volt, mert a védett állatok élőhelyét a túl magas tövises iglice, az ördögszekér kedvezőtlenné tette. A diákok felváltva, két csoportban dolgoztak, és a nagy melegben is igen kitartóan kapálták, és gyűjtötték halomba a gyomokat.

A munkát követően a Fertő – Hansági nemzeti Park Csapody István Látogatóközpontban néztünk oktatófilmet a terület ökoszisztémájáról.

Majd délután meglátogattuk az Esterházy kastélyt, amelyet a kisebb bicikli túrával közelítettünk meg.

Összességében a tábori programok jól alakult, a tevékenységek hozzájárultak a diákok ökotudatos gondolkodásuk formálásához. A diákok visszajelzései szerint a jövőben is részt vennének ilyen táborban.

A felvetődött problémákat a következő táborban szükséges lesz kiküszöbölni: például az étkezés ellátás nem volt sem minőségileg, sem mennyiségileg megfelelő.

A szállásszolgáltatás viszont felülmúlta elvárásainkat.    

 

 

Budapest, 2009-07-24 
Kőszegi Andrea
                                                                                           táborvezető2010

Ökotábor összefoglaló


Gébárti tó 2010.07.11-14.

A gébárti ökotábor a második környezettudatossági tábor volt a Gundel TISZK Projekt keretében. Idén   64 diák, és 7 tanár vett részt a négynapos programsorozaton.

Helyszíne a Zala megyei Gébárti termál kemping, illetve tópart volt. A szálláshely nagyon igényesen kialakított, vendéglótó, illetve közös tisztálkodó és főző egységgel ellátott. Számos állandó programot is nyújtott az üdülőterület. Pl. asztalitenisz, csocsó, kenuzás, röplabdázás, futballozás illetve fürdőzés.

Az utazás különbusszal történt, amely igen komfortos, és gyors volt. A diákok elhelyezése 6-7 fős jurta sátrakban történt, amelyek a közeli tó partján találhatóak.

11.-én kora reggel indult a csapat, majd pár órás utazást követően érkeztünk meg a helyszínre.

Az első ebéd alkalmával, és minden étkezéskor, a diákok segítettek, akik ügyeletes csoportokba szerveztünk.

Az elhelyezés és a kiadós ebédet követően ismerkedtünk a helyi körülményekkel. Majd egy ökológiai fogalmak összefüggéseit gyakorló játékot játszottunk, csoportos szervezésben. A játékot a csoportvezető tanárok irányították.

A játékot követően kézműveskedés, póló batikolás következett.      A hátralévő időben a gébárti tóstrandon fürdőzött a csapat.

A gébárti tó, két folyó felduzzasztásával jött létre. Viszonylag mély, 10 m körüli maximális mélységű lehet, de bizonyos helyeken, már annyira sekély hogy kenu csónakokkal sem lehet haladni rajta,

Vegetációja, dús vízi, vízparti ökoszisztéma, amelyet a zalai tájra kultúrnövények szegélyezik, kukorica, gabonafélék, és a teljesen idegennek tűnő fenyő, és örökzöld ültetvények. Ezek a termesztett fenyvesek adják az karácsonyi ünnepek alakalmával feldíszített fákat.

A tó partján kemping, valamint rendezetten kialakított turista faházak, szolgáltatások várják a vendégeket.

A tábor második napján, a reggelit követően Nagy Márta tanárnő, és Kiss Tamás irányításával számháborút szerveztünk. Ők ismertették a játék szabályait, míg Török János, és Tóth László tanár úr a terepet mérték fel, és kijelölték a terület határait. A kiesett versenyzők a híd lábánál gyülekeztek, és Medvegy tanárnő regisztrálta őket.

Végül a bennmaradt 9 versenyző jutalmat kapott, amely egy motorcsónak által vontatott nagy gumimatrac erőpróbáló élménye volt.

A délutáni kánikula enyhítésére a szomszédos termálstrand szolgáltatásait vettük igénybe. A termálstranddal szemben egy élményfürdő is üzemel, hatalmas csúszdaparkkal.

A harmadik nap fontos eseménye volt egy gyalogtúra, amelyet a tó partján tettünk.

Ezt követően a helyi huszár hagyományőrzők számoltak be, a hely jeles személyiségeiről, eseményeiről. Ősmagyar állatfajtákkal, és a íjászkodással ismerkedtünk. Csondor Csaba helyi szervező mutatta be a különböző szerszámíj fajtákat, és az íjászkodás technikáját.

Utolsó nap alkalmával a palackprés gyorsasági versenyen vettek részt a csapatok.

Összességében tábor igen jól szervezett, gördülékenyen zajlott.

A diákok természet közelben ismerhették meg az ökológiai problémákat, gyakorolták kompetenciáikat.

Ezúttal is köszönetet mondunk, hogy a Gundel TISZK projekt kereteiben létrejöhetett ez az ökotudatos tábor. Remélhetőleg a jövőben is lehetőségünk lesz rá, hogy hasonlón vehessünk részt.

Budapest, 2010. 07. 15. 
Kőszegi Andrea